23948sdkhjf

Regeringen öppnar för mer kärnkraft

Regeringen har presenterat en rad nya förslag inom energiområdet. 

Vid en presskonferens presenterade energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar och miljöminister Annika Strandhäll en rad åtgärder för att öka elproduktionen. 

När det gäller kärnkraft ger regeringen i uppdrag till Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att utreda vilka ändra i regelverk och andra åtgärder som krävs för att kunna utnyttja både befintlig och framtida kärnkraft inklusive små modulära reaktorer, SMR. 

Regeringen presenterade även utredningar för ett bättre utnyttjande av kraft- och fjärrvärme, möjligheten att kräva solceller på offentliga och kommersiella byggnader, att förse vattenkraften med moderna villkor och att utreda vattenkraftens lokala och regionala nytta. 

När det gäller vindkraft kommer regeringen ta fram ett system för att kompensera dem vars omgivning påtagligt påverkas av vindkraftsutbyggnad samt sätta upp nya mål för tiden det tar att få tillstånd till havsbaserad vindkraft. 

Regeringen vill också se breda energipolitiska samtal efter valet. 

– Vi ska säkra mycket och billig el för Sveriges hushåll och företag. Då behövs all elproduktion vi kan få, och en långsiktig energipolitik. Inte en polariserande debatt. Därför presenterar vi ett brett paket för mer elproduktion i flera olika kraftslag, och bjuder in till blocköverskridande energipolitiska samtal. Så tar vi ansvar för Sverige, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Spetsad branschkompetens när unika digitala utbildningar lanseras
Knappt var tionde företag är redo för cyberangrepp
Vibrerande verktyg är fortsatt ett problem
En flexibel ådra är en fördel i hans arbete
E.ON investerar 9 miljoner elnätet
Elektriska lastbilarna ska ge säkrare gruvmiljö
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
Process Nordic

Sänd till en kollega

0.096