23948sdkhjf

Blir en av Europas största vindparker

Nysäter wind farm som nyligen har invigts  är en av Europas största landbaserade vindparker. Vindparken kan förse över 300 000 hushåll med förnybar el.

– För att klara den utsläppsminskning som nu krävs väntas behovet av el öka kraftigt de kommande åren. Vindkraft är ett fossilfritt alternativ som kan byggas ut i stor skala, i snabb takt och till en relativt låg kostnad, säger Per Nordlund, styrelseledamot i Nysäter Wind.

Katja Wünschel, vd Onshore Wind and Solar Europe & Australia på RWE Renewables, kommenterar den nya parken:

– För att Sverige ska nå sina ambitiösa klimatmål krävs att den gröna elproduktionen ökar, inte minst för att möta industrins behov. Nysäter wind farm är ett viktigt bidrag till detta.

Fakta:

Nysäter wind farm ägs till 80 procent av Energy Infrastructure Partners AG och till 20 procent av RWE.

Vindparken kan producera cirka 1,7 TWh el per år.

114 vindkraftverk kan förse 300 000 hushåll med förnybar el.

Vindparken möjliggör minskad klimatutsläpp med 1 miljon ton koldioxid per år. 

– En vindpark skapar nytta för alla, men påverkar främst de som bor närmast. Evenemanget var ett sätt tacka för tålamodet under parkens uppbyggnad. Vi är också mycket glada över att ha ett avtal med den lokala vindkraftfonden Hästkullen/Björnlandhöjden som får drygt en miljon kronor per år under parkens hela livslängd för att utveckla det lokala näringslivet och projekt inom idrott, kultur och fritid, säger Roland Flaig, vd för RWE Renewables Sweden AB.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079