23948sdkhjf

Ny metod för mäta exponering av kemikalier på huden

I många branscher och yrken kommer personalen i kontakt med hälsofarliga kemikalier. AFA Försäkring finansierar nu ett projekt där forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet ska utveckla en metod för att mäta hudexponering av hälsofarliga ämnen.

– Genom att utveckla en metod för att mäta hudexponering för flera typer av kemikalier i arbetsmiljöer hoppas vi kunna bidra till bättre bedömning av kemiska hälsorisker och att färre drabbas av hudsjukdomar, säger Klara Midander, arbetsmiljöforskare på IVL, i en kommentar.

Som det ser ut idag saknas gränsvärden för skadlig exponering. Forskarnas metod kommer att valideras i laboratorium och testas i en sådan arbetsmiljö där hudexponering för kemikalier förekommer - exempel i byggbranschen eller verkstadsindustrin.

– Vi ser stor nytta i att kunna mäta olika typer av kemikalier på huden. Det är ett direkt mått som kan hjälpa oss att identifiera hälsoskadlig exponering tidigt. I förlängningen kan sådan kunskap också göra det möjligt att förstå om kemikalier i arbetsmiljön riskerar att spridas till den yttre miljön, säger Klara Midander.

Projektet tilldelas två miljoner kronor från AFA Försäkring. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Cyberattacker sätter käppar i hjulet på vägen mot digitalisering
Vissa system åter i drift efter it-attack
Vad för cyberutmaningar kommer vi möta 2023?
Stålbolaget vill bygga egen vindkraft
Försvarsmakten webbplats drabbad av attack
Starkströmsföreskrifterna har moderniserats
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
Process Nordic

Sänd till en kollega

0.109