23948sdkhjf

Ny metod för mäta exponering av kemikalier på huden

I många branscher och yrken kommer personalen i kontakt med hälsofarliga kemikalier. AFA Försäkring finansierar nu ett projekt där forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet ska utveckla en metod för att mäta hudexponering av hälsofarliga ämnen.

– Genom att utveckla en metod för att mäta hudexponering för flera typer av kemikalier i arbetsmiljöer hoppas vi kunna bidra till bättre bedömning av kemiska hälsorisker och att färre drabbas av hudsjukdomar, säger Klara Midander, arbetsmiljöforskare på IVL, i en kommentar.

Som det ser ut idag saknas gränsvärden för skadlig exponering. Forskarnas metod kommer att valideras i laboratorium och testas i en sådan arbetsmiljö där hudexponering för kemikalier förekommer - exempel i byggbranschen eller verkstadsindustrin.

– Vi ser stor nytta i att kunna mäta olika typer av kemikalier på huden. Det är ett direkt mått som kan hjälpa oss att identifiera hälsoskadlig exponering tidigt. I förlängningen kan sådan kunskap också göra det möjligt att förstå om kemikalier i arbetsmiljön riskerar att spridas till den yttre miljön, säger Klara Midander.

Projektet tilldelas två miljoner kronor från AFA Försäkring. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11