23948sdkhjf

Hittar fel i tillverkningen innan felen uppstår

Med startupbolaget Gimics digitala lösning kan misstag upptäckas snabbt i tillverkningsprocesser. Vi har pratat med Henrik Arvsell, vd på Gimic, som berättar mer om lösningen. 

– Vi sätter digitala ögon i produktionslinjer. Med hjälp av AI lär kunden systemet att leta efter avvikelser, säger Henrik Arvsell.

Han förklarar:

– I grund och botten använder vi oss av samma teknik som finns i självkörande bilar. Människor lär datorerna tekniken. Tekniken ersätter operatörerna.

Lösningen har främst testats inom högteknologisk metallarbetning och inom plastindustrin. Nu hoppas bolaget på att kunna rulla ut sina produkter på marknaden under våren.

– Vi är belägna i Småland och här finns massor av tillverkningsindustrier vilket är passande. Här finns allt från metall- till plasttillverkning. Tekniken är helt obunden till vad man producerar, berättar Henrik Arvsell.

Tekniken avsynar det människor avsynar. Därefter är tekniken helt automatiserad och autonom.

– Man måste lära AI:n precis som man lär upp en nyanställd.

Gimic har deltagit i BizMakers program Futur Industry Accelerator 2021. I programmet har innovativa startups från hela Sverige vidareutvecklat sina bolag under sju månader. Detta har gjorts med stöd och kunskap från branschledande företag inom tillverkningsindustrin. Nu är det dags för bolaget att skala upp.

– Pandemin har varit tråkig för oss men nu har det tagit fart. Det är väldigt många som är intresserade av tekniken. Vi har testanläggningar på enorma bolag, berättar Henrik Arvsell.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081