23948sdkhjf

Mångmiljonsatsning på cybersäkerhet

Forskningsprogrammet WASP satsar 180 miljoner kronor för att stärka forskningen inom cybersäkerhetsområdet.

Satsningen är möjlig tack vare en donation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.
WASP:s programdirektör Anders Ynnerman säger i en kommentar:

– Donationen gör det möjligt att ytterligare stärka den positionen och sätta samman konstellationer av forskare med starkt fokus på cybersäkerhet. För att kunna bidra både på kort och lång tidshorisont kommer vi att arbeta i nära samverkan med behovsägare inom näringsliv och offentlig förvaltning.

Förstärkningen av grundforskning inom cybersäkerhet är en långsiktig strategisk satsning. I den satsningen har WASP en nyckelroll. Det betonar Sara Mazur, styrelseordförande för WASP. I ett pressmeddelande säger hon:

– Det här är en satsning som visar på WASP:s möjliggörande roll i många samhällskritiska tillämpningar. Med hjälp av den grundläggande forskningen inom WASP kan vi bidra till att Sverige långsiktigt har kompetens i världsfronten inom ett område som spelar allt större roll i det snabbt förändrade världspolitiska läget.

– Vi kommer att bygga vidare på den plattform som WASP skapat genom de nu nära 400 doktoranderna i programmet, våra 49 rekryterade forskare från hela världen och de samverkansarenor med näringslivet som vi skapat, säger Anders Ynnerman.

Om WASP

Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, är Sveriges största enskilda forskningsprogram. Programmet skapar en plattform för akademisk forskning och utbildning i nära samarbete med ledande svensk teknikintensiv industri.

Forskningen innefattar artificiell intelligens och autonoma system som verkar i samarbete med människor och som anpassar sig till sin omgivning med hjälp av sensorer, information och kunskap och skapar intelligenta system av system.

Programmet är ett samarbete mellan Umeå universitet, KTH, Linköpings universitet, Lunds universitet samt Chalmers tekniska högskola.

WASP finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse med närmare 4,4 miljarder kronor för perioden 2015-2031. Utöver det bidrar universiteten och industripartners till programmet med 1,3 miljarder kronor.

WASP har som mål att examinera minst 600 doktorer och att rekrytera 80 forskare i världsklass och erbjuda dem attraktiva rekryteringspaket.

Källa: WASP

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078