23948sdkhjf

Ett smartare, snabbare och autonomt elnät

Vattenfall Eldistribution har flera pågående innovationsprojekt - alla för att pröva och ta fram lösningar som ökar leveranssäkerhet för kunderna och kapaciteten i elnätet.

– Med allt högre krav från kunder och omvärld behöver vi titta bortom traditionell ledningsbyggnation och hitta fler lösningar för att snabbare kunna fördubbla  den möjliga elöverföringen och öka leveranssäkerheten, säger Martin Johansson, som leder programmet självläkande nät på Vattenfall Eldistribution i en kommentar.

Ambitionen med programmet som samlar flera projekt och iniativ är att kunderna ska få färre och kortare elavbrott.

– Ursprungligen låg fokus på leveranssäkerhetsförbättrande lösningar i distributionsnätet men med tiden har programmet även identifierat lösningar som kan höja kapaciteten i regionnätet. Det har blivit mycket fokus på flexibilitetslösningar och lagring som helt klart har sin roll att spela, men det finns även kraftelektronik som bör vara en del av lösningsalternativen. Inom det området har det hänt spännande utveckling de senaste åren med nya aktörer och lösningar, säger Martin Johansson.​​​

Ett projekt som har gått från förstudie till införande är felindikatorer som hjälper driftcentralen att direkt se var i nätet ett fel uppstår, sektionera om nätet och skicka felavhjälpning till rätt plats. Med fjärrstyrning och hjälp av felindikatorer testar programmet även automatiska omsektioneringar. Detta för att avbrotten ska bli kortare. Detta är vad Vattenfall eldistribution kallar ett självläkande elnät.

Självläkande nät är en del av Vattenfall Eldistributions innovationsportfölj. Vattenfall Eldistribution samlar flera projekt under ett paraply, för att kompentenser och erfarenheter ska kunna delas effektivt.

– Ibland räcker det med att göra tillägg i befintlig utrustning och använda den information vi redan har på ett nytt sätt, men oftast krävs nya produkter och mjukvaror för att få en positiv påverkan. Deltagarnas bidrag med specialistkompetens, driv och engagemang är verkligen helt avgörande för att vi framgångsrikt ska kunna testa, utvärdera och om allt går bra implementera resultaten, säger Martin Johansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094