23948sdkhjf

Det kan rädda livet på Swecons underhållsarbetare

Allt som oftast arbetar Swecons servicetekniker ensamma när de utför underhåll i miljöer som kan innebära risker. För att garantera personalens säkerhet ser Swecon till att personalen har ett larm nära till hands.

Swecon är bland annat återförsäljare av Volvos anläggningsmaskiner. Därför är serviceteknikerna ofta ensamma ute på fält när de utför underhålls- och reparationsarbeten.

- Det här kan vara allt från motorvägar, grusvägar och isolerade skogsområden till fabriksområden och stadsmiljöer. De flesta olyckor ute hos kunder gäller fallskador. Du kan halka, snubbla eller falla från höjder. Bli klämd, fastna eller drabbas av någon annan skada, säger Johan Lejdberg, kvalitets- och miljöchef på Swecon i Sverige i en kommentar.

Om teknikerna är själva på plats, måste de kunna slå larm om något händer. Om det skulle vara så att teknikern i fråga tappar medvetandet eller fastnar så är lösningen ett personlarm i form av en liten apparat som fästs runt armen.

– För oss handlar det ytterst om att vara 100 procent trygga och tryggheten för våra medarbetare. Hälso- och säkerhetslagstiftningen kräver också att arbetsgivare tar särskild hänsyn till anställda som arbetar ensamma eller vidtar åtgärder för att minimera eventuella risker, förklarar Johan Lejdberg.

Fakta
  • Sedan Swecon började registrera incidenter i rapporteringssystem för arbetsrelaterade incidenter 2016 har totalt 37 fallolyckor rapporterats.
  • 18 av de 37 anmälda fallolyckorna var relaterade till servicetekniker som arbetar i fält.
  • Ingen av incidenterna har lett till dödsfall.

Om teknikern blir medvetslös kan hen inte själv aktivera larmet. Swecons personlarm fungerar ändå, via en så kallad ''man down''-funktion.

– Larmet börjar pipa om bäraren inte har rört sig på över 100 sekunder. Man har då 20 sekunder på sig att röra sig för att visa enheten att allt är bra, annars skickar larmet ett meddelande till en larmoperatör, avslutar Johan Lejdberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.393