23948sdkhjf

Svenska jättarna tror på förebyggande underhåll

Sandvik, SSAB, Ovako och ABB tar nästa steg när det gäller förebyggande underhåll - och det gör de tillsammans med Högskolan i Gävle.

Snabbare förändringstakt i företagens värld har ökat företagets behov av strategiskt underhåll. Jernkontorets beräkningar visar att kostnader för underhåll eller bristande underhåll nu ligger runt 13-14 procent av stålets saluvärde.

Det traditionella underhållsarbetet bygger mycket på den konservativa industrin, som präglats av både manuellt arbete och schemalagda underhållsinsatser. Som svar på det har forskarna vid Högskolan i Gävle studerat industrins maskiner. De har bland annat skapat algoritmer som kan användas direkt på befintliga maskinparker.

- Vi kan nu i realtid upptäcka om maskinen inte uppför sig som den borde göra, signaler som annars inte uppfattas. Det handlar om stora värden både ekonomiskt och miljömässigt då råvaror förstörs när produktionen stannar, säger Niclas Björsell, projektledare vid högskolan i Gävle, i en kommentar.

Det är stora värden i både maskiner och råvaror som kan sparas. Det menar projektledaren. I både process- och pappersindustrin tillverkas produkter i en långsikt process. Stannar det någonstans i kedjan så stannar också hela processen.

- Det som är unikt är att vi tittar på hela kedjan och den forskning vi bedriver är sådan som industrin ganska direkt kan använda. Vi samarbetar också med Jernkontoret, den svenska järn- och stålindustrins branschorganisation, säger Niclas Björsell.

Röster om projektet:

'' Det jag ska göra är att anpassa vårt system så att det direkt kommunicerar med en operatör. Allt handlar om snabbhet, annars går maskinen sönder eller leveransen kommer inte att hålla den kvalitet du önskar.'' - Muhammad Hassan, forskare vid Högskolan i Gävle

''Att få den här möjligheten att samarbeta med Högskolan och få se var deras utveckling ligger är väldigt intressant för oss och något vi ser i en framtid skulle kunna spara stora värden.'' - Lars Qvarnström, utvecklingsingenjör/automation SMT Sandvik.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094