23948sdkhjf

Generaldirektören om ukrainska kärnkraftverks underhållsstatus

För tillfället är det svårt att underhålla och reparera kärnkraftverken i Ukraina. Det meddelar IAEA, det internationella atomenergiorganet.

Kärnkraftverket Zaporizjzja 

I slutet av föregående vecka rapporterade Sveriges radio om att det inte gick att leverera reservdelar, utrustning och specialiserad personal till kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina. Det i sin tur innebar att inga planerade reparationer kunde genomföras.

- Underhållsarbete på reaktor 1 har därför reducerats till ett minimum, meddelade IAEA på twitter den 10 mars 2022.

Ukraina har meddelat IAEA om att ordinarie personal har fortsatt att driva kärnkraftverket, men att dess ledning står under kontroll av befälhavaren för de ryska styrkorna där.

Generaldirektör Grossi har upprepade gånger betonat att den nuvarande situationen strider mot en av de sju oumbärliga pelarna. Han betonar: 

- Driftpersonal måste kunna fullgöra sina säkerhets- och säkerhetsuppgifter och ha kapacitet att fatta beslut fria från otillbörlig press.

Kärnkraftverket Tjernobyl

Den 10 mars 2022 meddelade Ukraina IAEA att de hade förlorat all kommunikation med kärnkraftverket Chornobyl.

Enligt IAEA, har ukrainska team lyckats reparera en kraftledning som behövs för att återuppta strömmen utanför Tjernobyl kärnkraftverk. En av två skadade ledningar är fixade.

Anläggningen förväntas återanslutas till nätet under dagen den 14 mars. Det skriver IAEA på sin twitter.

-  Detta är en positiv utveckling eftersom kärnkraftverket i Tjernobyl har varit tvungen att förlita sig på nöddieselgeneratorer i flera dagar nu, säger Grossi. Men jag är fortfarande allvarligt oroad över säkerheten vid Tjernobyl och Ukrainas andra kärnkraftsanläggningar.

Under gårdagen informerade den ukrainska tillsynsmyndigheten IAEA om att personalen vid Chornobyl inte längre utför reparationer och underhåll av säkerhetsrelaterad utrustning. Det beror delvis på grund av deras fysiska och psykiska trötthet efter ha arbetet oavbrutet i tre veckor.

Teknisk personal och vakter har fortfarande inte kunnat rotera från anläggningen sedan ryska styrkor gick in på platsen den 24 februation.

IAEA är redo att agera. Generaldirektör har bland annat föreslagit ett ramverk som gör det möjligt för IAEA att tillhandahålla tekniskt och annat bistånd för en säker drift av Ukrainas kärntekniska anläggningar.

- Vi har inte råd att förlora mer tid. IAEA är redo att agera omedelbart, baserat på vårt föreslagna ramverk som kräver överenskommelse från parterna i konflikten innan det kan implementeras. Vi kan bara ge hjälp till Ukrainas kärnkraftsanläggningar när det har undertecknats. Jag gör allt jag kan för att det här ska hända mycket snart, säger generaldirektör Grossi i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094