23948sdkhjf

Vi vill energieffektivisera tillsammans

Det finns mycket potential att minska klimatpåverkande utsläpp i Sverige. En enkel lösning är att uppdatera kyl- och värmeinstallationer. Det vill Nordic Climate Group tillsammans Afry och Gröna städer lyfta.

Syftet med samarbetet är att lyfta hållbarhetsfördelarna av bra kyl- och värmeinstallationer för Sverige, utifrån data och konkreta exempel.

 - Vi har riktigt duktiga installatörer som sitter på unik kunskap om hur smarta installationer kan spara energi för både fastigheter, industrier och hela stadsdelar. I den här rapporten vill vi lyfta fram de goda exemplen och visa visa både offentliga aktörer och näringslivets fastighetsbolag vilka besparingar det finns att göra, både ekonomiskt och i klimatutsläpp, säger Anders Ekdahl Head of sales & strategy på Nordic Climate Group.

Värmeåtervinning är en del av lösningen för att uppnå energieffektivitet.

- Det här är precis denna typen av holistiskt initiativ som Gröna Städer vill se mer av. Genom att lyfta blicken och även se energi ur ett cirkulärt perspektiv, går det att med enkla medel, och redan existerande teknik, minska klimatpåverkan, säger Alf Karlsson, ordförande för Gröna Städer.

Inom ramen för detta samarbete kommer en rapport presenteras till sommaren. Rapporten avser peka ut områden där modern kyl- och värmepumpsteknik kan bidra till att lösa samhällsproblem kopplade till klimatomställningen och behovet av att planera för att klara de ambitiösa energieffektiviseringsmålen i både Sverige och EU.

- Vi ser att det finns ett stort behov av en samordnad planering av infrastruktur för värme, kyla och elförsörjning i städerna. Genom att planera för en cirkulär användning av både värme och kyla kan energi sparas på flera håll. Det är jättespännande att tillsammans med Nordic Climate Group kunna visa på den energibesparande potential som finns i kyl- och värmeanläggningar, säger Mattias Andreassen, VP & Head of Business area Buildings på Afry.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141