23948sdkhjf

Drönarbesiktning med ännu vassare teknik

Det är tredje året som Karlskogas luftledningar besiktigas med drönare, men detta år med en ännu vassare teknik.

Drönartekniken användes för första gången våren 2020. Seden dess har tekniken kompletterats med ett analyssystem som ger en bättre överblick av elnätet som helhet. Det smarta systemet är nu intrimmat.

- Det finns många fördelar i att kombinera drönare med avancerad dataanalys. Systemet flaggar direkt något brister i nätet, till exempel ett sprucket porslin eller fallet träd vid en ledning. Vi kan då agera snabbt och skicka upp en drönare som ger en exakt bild av läget. Ofta kan vi göra åtgärder innan kunden påverkas och i de fall kunden ändå drabbas kan vi korta avbrottstiden, berättar Jonas Berg, besiktningstekniker på Karlskoga Energi & Miljö i en kommentar.

Innan 2020 användes helikopter för att besiktiga elledningarna.  Nu ses Karlskogas luftledningar regelbundet över från ovan med värmekamera av en drönare.

Fördelarna med drönare är många. De är tystare och ger inte samma utsläpp. Med drönarens AI upptäcks dessutom fler fel är när man sitter i en helikopter. 

- Nytt för i år är att drönarbesiktningen inkluderar en 3D-scanning av vegetationen runt omkring ledningen. Utifrån den informationen kan vi anpassa röjningen när akuta områden upptäcks. Genom att kombinera flera tekniker kan vi höja leveranssäkerheten och det känns självklart bra att vi som kommunalt bolag ligger i framkant, det är bara de stora drakarna som har motsvarande lösningar i regionen, säger Berg.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111