23948sdkhjf

Mer hållbart och vädersäkrare ledningsnät

Linde energi fortsätter sitt arbete med att vädersäkra ledningsnätet och göra det mer långsiktigt hållbart. 56 ledningsstolpar på en drygt 5 kilometer lång sträcka mellan Pikaboda och Rumängen ska bytas ut. 

Tidigare har bolaget bytt kreosot-behandlade ledningsstolpar på sträckorna Lindesberg-Pikaboda och Lindesberg-Björkhammarshult. 

- 20 kV-ledningen mellan Pikaboda och Rumängen är en av våra viktiga stamlinjer. Den har nått en ålder som gör att vi behöver byta ut den och då gör vi det självklart med långsiktighet och hållbarhet i fokus, säger Ola Andersson, chef Anläggning på Linde energi, i en kommentar.

Det är så kallade RVP Repellent-impregnerade furustolpar som används i projektet.

Stolparna behandlas så här:

  • Furustolpen impregneras med ett krom- och arsenikfritt kopparbaserat metallsalt
  • Furustolpen behandlas med RVP Repellent som är en blandning av mineral och vegetabiliska oljor, i detta fall linolja. 

- Samtidigt som vi byter ledningsstolpar passar vi också på att byta den så kallade blanklinan längs ledningsnätet till en BLL-lina, som är isolerad med ett ytterhölje i återvinningsbar plast. Den förstärkta BLL-linan är utvecklad för att klara av att ett mindre träd faller på ledningarna, utan avbrott som följd, säger Ola.

Drygt 500 av Linde energis elnätskunder påverkas vid strömavbrott. Dessa kunder kan nu se fram emot minskad risk för avbrott och en miljövänligare ledningsgata i skog och mark.

- Vi kan av olika anledningar inte gräva ner kabel längs den här sträckan, därför känns det bra att ur såväl miljö- som arbetsmiljösynpunkt ersätta de gamla kreosot-stolparna med miljövänligare och mer hållbara alternativ, avslutar Ola.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093