23948sdkhjf

Revolutionerande ytskydd

Nu finns det en färg som inte kan rosta och är Svanenmärkt på marknaden. Tikkurila säljer den revolutionerande rostskyddsfärgen.

Rost är ofta förekommande och orsakar stora kostnader för samhället. Enligt forskningsinstitutet Rise motsvarar kostnaden i Sverige ungefär 4 procent av BNB, det vill säga cirka 200 miljarder kronor per år.

– När vi testade Fontezinc HR insåg vi snabbt att vi satt på guld. Färgen har ett helt enastående rostskydd och är dessutom så miljövänlig och färg kan bli. Tikkurila har länge låtit utvecklingen av miljömärkt färg i Sverige, inte minst under våra varumärken Alcro och Beckers. Nu tar vi nästa steg och lanserar en världsnyhet även inom rostskydd för industrisegmentet, säger Kristina Dalsgaard, försäljningsansvarig för Fontezinc HR på Tikkurila i en kommentar.

Ursprungligen utvecklades färgen för Nasa på 70-talet.  En vattenburen zinksilikat som både kunde stå emot korrosion och skydda uppskjutningsramperna från värmechock som uppstår vid uppskjutning skapades. 

– Vi är otroligt stolta över att efter sex års arbete nu äntligen kunna presentera Fontezinc HR. Fontezinc HR kräver bara en strykning, torkar på 30 minuter och har en så lång hållbarhet att det inte behövs något underhåll. Det innebär stora besparingar i form av både tid och pengar, säger Lennart Björk, teknisk chef på Tikkurila.

Färgen är världens första Svanenmärkta rostskyddsfärg. Den innehåller zink som till 96 procent är återvunnet från källsorterat skrot. Färgen är sammansatt så att man kan slippa ut i miljön.

HR är världens första Svanenmärkta rostskyddsfärg. Den innehåller zink som till 96 procent är återvunnet från källsorterat skrot och färgen är sammansatt så att man inte kan slippa ut i miljön. 

– Svanenmärkt rostskydd öppnar upp för nya möjligheter att göra miljövinster. Stort grattis till Tikkurila som så målmedvetet utvecklat denna världsnyhet, säger Svante Sterner, chef för kemiska byggprodukter på Miljömärkning Sverige.

Färgen skyddar alla slags stålkonstruktioner mot korrosion, bland annat  bland annat byggnadsstål, infrastruktur som broar och andra bärande konstruktioner samt för tung industri. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vissa system åter i drift efter it-attack
Vad för cyberutmaningar kommer vi möta 2023?
Stålbolaget vill bygga egen vindkraft
Försvarsmakten webbplats drabbad av attack
Starkströmsföreskrifterna har moderniserats
Stoppet på Ringhals 4 förlängs igen
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
Process Nordic

Sänd till en kollega

0.313