23948sdkhjf

Energimarknadsinspektionen har valt sina pilotprojekt

Energimarknadsinspektionen har presenterat de 5 pilotprojekt som har valts ut inom ramen för Komet, Kommittén för teknologisk innovation och etik. Syftet med pilotprojekten? Att förkorta tillståndsprocesser.

För Vattenfall blev det roliga besked, då två av Vattenfall Eldistributions regionnätsprojekt är med bland de utvalda projekten. Projekten är Regionnätsförstärkning i Luleå samt anslutning av ljusbågsugn, Hedenlunda till Oxelösund.

- Vi är väldigt glada över att två av våra projekt har valts ut som pilotprojekt inom ramarna för Komet-uppdraget. Elektrifieringen händer i detta nu och vi ser positivt på alla initiativ som syftar till att korta ledtiderna i tillståndsprocessen, säger Jane Tollqvist, chef för tillstånd och rättigheter vid Vattenfall Eldistribution i en kommentar.

Det var regeringen som gav Energimarknadsinspektionen, Lantmäteriet och länsstyrelserna i uppdrag att utveckla nya arbetssätt och på ett bättre sätt hantera de tillstånd och rättigheter som krävs för att bygga ut och förstärka elnätet.

I höstas gav regeringen Ei, Lantmäteriet och länsstyrelserna i uppdrag att utveckla nya arbetssätt och bättre koordinera hanteringen av de tillstånd och rättigheter som krävs för att bygga ut och förstärka elnätet. 

För att göra en energiomställning krävs en kraftigt utbyggnad av elnätet. Ett av målet med Komet är att identifiera effektivare arbetssätt och processe för att korta ledtiderna i tillståndsprocessen och på så sätt också snabba på omställningen till nettonollutsläpp från industri och transportsektor.

- Vi ser i vår roll som stor regionnätsägare fram emot att samverka med alla inblandade aktörer för att skapa större förståelse för våra gemensamma utmaningar och tillsammans identifiera lösningar som gör att vi kommer smidigare framåt i tillståndsprocesserna, avslutar Jane. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.157