23948sdkhjf

Svårt för drift- & underhållspersonal att byta jobb

Arbetsförmedlingen har tagit fram ett index som visar hur lätt eller svårt det är inom olika yrken att byta bana utan vidareutbilda sig. Arbetare inom tillverkningsarbete, installation, drift och underhåll har minst förutsättningar för yrkesmobilitet.

Indexet kan användas av aktörer för att dimensionera utbildningar och av yrkesverksamma för att undvika arbetslöshet.

Att byta yrke är ett av flera sätt för anställda i yrken med en nedåtgående efterfrågan på arbetskraft att minska risken att bli arbetslösa. 

Arbetsbytet brukar inbegripa studier, men för flera yrkeskategorier är tröskeln till ett nytt yrke lägre än så. Inom vissa yrken kan den befintliga kompetensen och erfarenheten användas inom flera olika yrken. I listan rankas 177 yrken utifrån den genomsnittliga möjligheten att byta yrke.

Analysen visar att minst förutsättningar för yrkesmobilitet har anställda inom yrkesområdena transport, tillverkningsarbete samt installation, drift och underhåll.

- Indexet och resultatet av vår analys är tänkt att kunna användas av aktörer som arbetar med planering och dimensionering av utbildning för att veta vem man bör rikta sig till. Men den kan också fungera som en tankeväckare för var och en att fundera över sina möjligheter på arbetsmarknaden och fatta väl underbyggda karriärbeslut säger Sofia Törneke, en av rapportförfattarna.

Utifrån analysen löper dessa yrkesgrupper störst risk för arbetslöshet: kontorsassistenter och sekreterare, handpaketerare, maskinoperatörer inom livsmedelsindustri, pappersvaruindustri, plast- och gummiindustri och påfyllning, packning och märkning, montörer av metall-, gummi- och plastprodukter, tryckare och prepresstekniker, budbilsförare samt taxiförare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109