23948sdkhjf

Klartecken för Vesterhav Syd och Nord

Vattenfall har fattat ett slutgiltigt investeringsbeslut avseende Vesterhav Syd och Nord. De två havsbaserade vindkraftsparkerna kommer framåt 2023 att tillföra 344 MW ny fossilfri el till det danska energisystemet.

Projektet är Vattenfalls tredje stora projekt i Danmark. Nyligen invigdes de havsbaserade vindkraftsparkerna Kriegers Flak och Horns Rev 3.

– Vi är glada över att ha fattat investeringsbeslutet för Vesterhavsprojekten. Vattenfall vill göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation och vi fortsätter att steg för steg närma oss målet genom projekt som till exempel Vesterhav Syd och Nord, säger Anna Borg, Vattenfalls vd och koncernchef i en kommentar. 

Vesterhav Syd och Nord kommer att få en sammanlagd kapacitet på 344 MW vilket motsvarar årsförbrukningen för över 350 000 danska hushåll. De kommer att bidra till Danmarks gröna omställning.

De tre projekten är de enda statligt upphandlade havsbaserade vindkraftsparker som kommer att byggas i Danmark fram till 2027. År 2027 ska den havsbaserade vindkraftsparken Thor driftsättas.

– Tillsammans med våra duktiga leverantörer inleder vi nu projektets slutfas för att kunna färdigställa parken fram till 2023. Beslutet signalerar tydligt vårt engagemang i Danmarks gröna omställning och Vattenfalls bidrag till den havsbaserade vindkraftsindustrin och lokala arbetstillfällen, säger Helene Biström, chef för Business Area Wind på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141