23948sdkhjf

Innovation för att lokalisera inläckage i rörnät vinner tävling

Det Umeå-baserade startupbolaget Flow Below kammade hem första pris i NRGY Hub Open Data Challenge. Mälarenergi arrangerar tävlingen för att hitta innovationer som bidrar till effektiviseringar och ökad hållbarhet på områdena energi och vattenanvändning.

– Jag är jättestolt. Det känns kanon att ha landat en ny kund, och exponeringen vi får är förstås jätteviktig, säger en glad Fredrik Sahl, vd och grundare i en kommentar. 

Det vatten som spolas ned i toaletten och duschen läcker in i avloppsnäten på väg mot reningsverket. Vatten läcker in via felkopplingar. Detta på grund av att de nedgrävda rören är åldrande och inte längre täta. 

Flow Below har hittat lösningen på oönskade läckor. Lösningen baseras på temperaturmätning och resultatet presenteras som en karta över rörnäter där man ska se vart det läcker in vatten.

– Vi vann för att vi kunde visa att det finns dolda sätt att spara energi här, säger Fredrik.

Den öppna datan som ligger till grund för tävlingen är uppseendeväckande. Det är första gången ett kommunalt VA-bolag delar med sig av data som visar hur användningen av el, fjärrvärme och vatten ser ut inom ett visst geografiskt område. För Flow Below har tillgången till datan varit av betydelse i arbetet.

– Att få testa vår innovation på data som visar exakt hur mycket vatten som spolas ner i husen gör det möjligt för oss att förfina vår teknik, säger Fredrik.

Flow Below har affärsstöd av Johan Hedengranhos inkubatorn Uminova Innovation i Umeå. Precis som teamet är han mycket glad över priset.

– Jag är imponerad av att de på knappa tre år hunnit bli en eftertraktad VA-expert som bjuds in av stora kommuner till viktiga branschkonferenser, samtidigt som de på ett år landat många svenska VA-bolag som abonnerande kunder. 2022 erövrar man Norden skulle jag gissa, säger han i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094