23948sdkhjf

Ny transformatorstation säkrar elleveransen

I Piteå satsas det på utveckling av elnätet. Näst på tur står en ny skalskyddad transformatorstation i Rosvik.

Förstärkningen av elnätet handlar främst om att skapa trygga leveranser men även möjliggöra och ge utrymme för nya, hållbara energilösningar som elbilsladdning och solceller.

Det var på 1970-talet som Rosvik expanderade kraftigt. Samtidigt ökade den samhälleliga elanvändningen. Den befintliga stationen som byggdes för cirka 50 år sedan börjar bli uttjänt.
I våras tecknades det avtal med Vattenfall om att förnya transformatorstationen i Rosvik. Detta för att säkra elförsörjningen i området, nu och i framtiden.

Transformatorstationen blir PiteEnergis första inomhusstation på spänningsnivån 40/10 kV. Stationen kommer även fungera som en länk mot Luleå. Detta ger möjlighet till reservmatning oplanerade driftstörningar.

- Det innebär många fördelar att kunna bygga en inomhusstation. Bland annat längre livslängd på utrustningen, bättre arbetsmiljö och personsäkerhet för våra medarbetare, högre driftsäkerhet och själva skalskyddet försvårar för obehöriga att ta sig in i anläggningen, säger Stefan Lundström, Elnätchef PiteEnergi.

Projektet påbörjades under hösten och förväntas vara i drift till slutet av 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125