23948sdkhjf

Röster om regeringens cementbeslut

Som vi tidigare berättat valde regeringen att ge Cementa förlängt tillstånd att bryta kalk i Slite fram till den 31 december 2022.

Läs också: Cementa får bryta vidare

Nu kommer meddelanden med reaktioner på beslutet. Vi har samlat några röster.

– Industrin har långa planeringshorisonter och behöver stabilitet och förutsägbarhet. Tyvärr avvärjer dagens besked inte cementkrisen på ett tillräckligt sätt. Regeringen borde ha fattat beslut om en längre tillståndsperiod för att industrin ska kunna hitta alternativa leverantörskedjor och lösningar, säger Per Hidesten vd för Industriarbetsgivarna.

– Cementa har nu fått ett exceptionellt undantag från miljölagarna – trots att de fortfarande inte uppfyller miljökraven. Det är helt oacceptabelt och vi kommer att överklaga beslutet, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

– Det är bra att regeringen nu tagit detta nödvändiga beslut för att undvika en akut situation med byggstopp inom kort. Men regeringen borde valt en längre period för tillståndet. För möjligheter att ställa om till andra alternativ och för Cementa att få ett nytt långsiktigt tillstånd handlar om betydligt längre tidsperiod, säger Malin Löfsjögård vd Svensk Betong.

– Positivt att regeringen äntligen lämnat besked i frågan och därmed avvärjt den akuta krisen just nu. Men det är endast kortsiktigt. Att få ett långsiktigt tillstånd inom endast ett år är i princip omöjligt. Men situationen är absurd. Politiken vill alltså att Sverige –  på bara ett år –  ska ställa om till importberoende, för det är det dagens besked innebär i praktiken. Det är negativt både för klimatet och försörjningstryggheten, säger Maria Sunér, vd Svemin.

– Det här var ett nödvändigt beslut för att undvika ett akut byggstopp. Men regeringen borde ha valt en betydligt längre tillståndsperiod. Svensk industri har en mycket viktig roll i den nödvändiga klimatomställningen, och då behövs trygghet och långsiktiga villkor. Nu lägger regeringen krokben för den nödvändiga klimatomställningen, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093