23948sdkhjf

Åtgärder efter allvarligt oljeutsläpp

Flera tusen liter dieselolja rann ut i havet i Härnösand på grund av en havererad oljepump. Nu har Hemab, på Länsstyrelsens begäran, planerat flera åtgärder för att undvika liknande haverier.

Länsstyrelsen har begärt att Hemab ska redovisa vilka åtgärder som bolaget planerar för att undvika liknande olyckor som det allvarliga oljeutsläppet den 12 oktober.

I en punktlista till Länsstyrelsen finns förslag på åtgärder, exempelvis:

Förbättra underhåll:  Åtgärda brister i underhållssystem när det gäller planerat förebyggande underhåll.

Larm oljenivå: Sätta larm för övervakning av oljenivå i cistern. På lång sikt uppdatera styrsystem för att automatisera larmfunktion.

Fler larm: Installera larm kopplat till flytkropp i spilloljefat under pumpar.

Tömning oljeskiljare: Tömning och intern inspektion av oljeavskiljare för att undersöka skick samt hitta ev förbättringsåtgärder för att förhindra utläckage vid mättnad.

Bristande underhåll


SVT har granskat Hemab. I granskningen har det framkommit att Hemab inte har servat oljepumpen enligt det tidsintervall tillverkaren rekommenderar. Tätningarna var exempelvis inte bytta på nästan 18 år, trots intervallet borde ha varit mellan 3-6 år.

Hemab har konstaterat att det var en mekanisk tätning i oljepumpen som gick sönder.

– Listan är bred och man har tittat på flera aspekter, men än så länge är den inte så detaljerad. Men det är positivt hur de har kommit igång, säger Anna Bäckman på länsstyrelsen till SVT.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.14