23948sdkhjf

Jättesatsning på Malmös elnät

Under dagen den 12 november inviger E.ON den nya Kockumstationen, en betydande del i arbetet med att underhålla och förstärka Malmös elnät.

Den invigda Kockumsstationen är unik. Anledningen är att den har byggts inuti en befintlig station i full drift. Detta har gjorts utan att påverka eltillförseln till den snabbt växande Västra hamnen.

– Från och med nu ska stationen i det gamla fartygsvarvet förse Västra Hamnen med el. 55 miljoner kronor har investerats i nya transformatorer och ett nytt ställverk, som möjliggör fortsatt stads- och näringslivsutveckling i området, säger Martin Höhler, vd E.ON Energidistributions vd. 

E.ONs vd invigde Kockumsstationen tillsammans med Malmö stads kommunalråd för statsbyggnad- klimat- och miljöfrågor, Simon Chrisander.

Västra hamnen i Malmö har vuxit kraftigt med bostäder, skolor, universitet och service. Idag inryms 6 000 hushåll och över 400 företag. Platsen växer fortfarande och det går fort. År 2031 beräknas stadsdelen ha drygt 17 000 invånare och ungefär lika många som kommer att ha sin arbetsplats där.

E.ON investerar cirka 200 miljoner kronor för att underhålla och förstärka Malmös elnät, varav den största summan pengar går till Kockumstationen.

– Vi ser en fortsatt mycket stark tillväxt i Malmöregionen, med ett förväntat tillkommande effektbehov på över 140 megawatt fram till 2030, eller lika mycket som en medelstor skånsk stad fram till 2022, säger Martin i en kommentar.

Han fortsätter:

– Satsningarna på elnäten ska lägga grunden till att Sverige når riksdagens klimatmål, där storskalig elektrifiering av industri och transporter är nyckeln. Det kräver investeringar i Sveriges elnät på historiska nivåer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094