23948sdkhjf

Viktigt steg för Sveriges största solcellspark

Energimarknadsinspektion, EI, har beslutat att ledningsnätet inom den planerade solcellsparken i Svedberga utanför Helsingborg och anslutningsledningar till transformatorstation omfattas av undantaget av nätkoncessionen enligt ellagen.

Beslutet innebär att European energy har kommit ett steg närmare att förverkliga projektet som årligen kan tillföra förnybar el motsvarande 35 000 villahushålls årsförbrukning.

– Det är ett mycket positivt besked som sannolikt kommer att bli vägledande för andra större solcellsparker i Sverige, säger Peter Braun, chef för projektutveckling i Sverige, Norge och Finland i ett pressmeddelande.

Om Länsstyrelsen Skåne godkänner projektet kan solcellsparken börja byggas inom kort. 

– Det finns ett stort behov av ny, förnybar energi i södra Sverige. Förnybar el är motorn i den gröna omställningen, säger Peter i en kommentar.

Energimarknadsinspektionens beslut hänvisas till tre punkter för att bevilja undantag från krav om nätkoncession. Det första är att ledningsnätet ska vara internt .De andra kriterierna är att ledningsnätet ska vara väl avgränsat och inte för utbrett. Anläggningen i Svedberga lever upp till alla tre kraven.

– Det finns en stor potential för solkraft i södra Sverige där solinstrålningen är på samma nivå som i Danmark och norra Tyskland. Vårt mål är att solkraft ska utgöra minst 10–15 procent av den svenska elmixen och då krävs en rejäl utbyggnad av solcellsparker, avslutar Peter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.113