23948sdkhjf

En smygtitt in i framtiden

Hur kommer nästa decennium att se ut? Trend micro avtäcker nästa decenniums cybersäkerhetsutmaningar i projekt 2030. Trend micro förutspår exempelvis massiva IoT-miljöer som drar till sig sabotage och utpressningsattacker mot tillverkningsindustrin.

Sättet vi lever, arbetar och fungerar i samhället kommer förändras tack vare uppkoppling, data och artificiell intelligens.

Trend micro presenterar en ny rapport och videodramatisering som målar upp en vision av hur världen kan se ut vid starten av nästa decennium. Trend micro gestaltar även hur cybersäkerhetsbranschen kommer att svara på de cyberkriminellas utveckling.

– Projekt 2030 är inte en definitiv beskrivning av hur det kommer att bli, utan en tankeväckande vision över hur det skulle kunna bli, där vi målar upp en framtid som ter sig trolig baserat på dagens teknik och aktuella trender, säger Jean Diarbakerli, säkerhetsrådgivare på Trend Micro, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Genom att noggrant förutse framtida scenarier kan vi ge regeringar, företag och individer möjlighet att förbereda sig för det kommande decenniets cyberutmaningar och vi hoppas att dessa framtidsscenarier ska väcka debatt inom cybersäkerhetsbranschen och även det bredare samhället.

I rapporten betraktas världen utifrån tre perspektiv, en fiktiv medborgare, ett företag och ett statligt styre. 

Några centrala trender från analysen är:

  • AI-verktyg som demokratiserar cyberkriminalitet i en helt ny skala, och som gör det möjligt för individer utan djup teknisk kunskap att genomföra cyberattacker.
  • Attacker som orsakar kaos i försörjningskedjor och fysisk skada hos människor genom de cyberimplantat de nu har i kroppen.
  • Massiva IoT-miljöer som drar till sig sabotage och utpressningsattacker mot tillverkningsindustri, transport och logistik, sjukvård, utbildning, handel och hemmamiljöer.

– Modern teknik utvecklas exponentiellt och för med sig massor av framtida möjligheter, men däribland också säkerhetsutmaningar, säger Jean i en kommentar. 

Han förklarar:

– Dessa scenarier och deras tillhörande cyberhot kommer att kräva förändringar av verksamheten och reglering av cybersäkerheten. Cybersäkerhetsbranschen måste därför utveckla både tekniska lösningar och utbildning för att förbereda sig på en framtid där allt är uppkopplat och utsatt för risk.

Om rapporten

Projekt 2030 är en efterföljande rapport till Trend micros hyllade rapport från 2012, projekt 2020.

Rapporten har sammanställts baserat på forskning med öppen källkod, rapporter om hot från leverantörer, vetenskapliga sammanfattningar, patent, en online-enkät och en undersökning bland IT-säkerhetschefer.

Videodramatiseringen av rapporten avser att visualisera framtiden och påminna organisationer om att det är dags att börja tänka på vad framtiden kommer innebära för dem och hur de kan anpassa sig till en ny verklighet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109