23948sdkhjf

Så många anställda slarvar med cybersäkerheten

Ciscos nya undersökning tar pulsen på cybersäkerhetsmedvetandet bland kontorsarbetare. Cirka 30 procent svarar att de regelbundet bryter mot arbetsgivarens säkerhetsrutiner.

Ett vanligt talesätt inom cybersäkerhetskretsar är Hackare bryter sig inte in i datornätverk längre, utan loggar in i dem. Majoriteten av alla cyberattackar angriper mot en människa istället för själva nätverket.  Av just den anledningen undersökte Cisco anställdas förhållningssätt till cybersäkerhet. 

I undersökningen deltar 1500 kontorsarbetare från sex länder, däribland Sverige.
På grund av pandemin har många verksamheter tvingats ställa om och personal har fått arbeta hemifrån.

Undersökningsföretaget har bland annat fråga hur ofta den anställda valde att bryta mot eller kringgå sin arbetsgivares säkerhetsrutiner för att kunna utföra sitt jobb. 41 procent svarade ''aldrig'' på frågan'' medan 29 procent svarade att de bryter rutiner ''regelbundet eller ofta''. 

Sverige sticker ut negativt i en av frågorna. Frågan handlar om säkerhetsutbildningar för de anställda.  Fler än en fjärdedel, 29 procent, av de svenska kontorsarbetarna, uppger att de aldrig fått någon säkerhetsutbildning, jämfört med 12 och 15 procent i Norge respektive Danmark. 

Hemarbete skapar nya säkerhetsutmaningar, både för anställda och arbetsgivare. Foto: Colourbox

Under slutet av 2021 förväntas de flesta restriktioner vara släppta. Många arbetsplatser kommer anamma hybridarbete, vilket ger den anställde möjligheten att jobba hemifrån och från kontoret. Detta medför nya säkerhetsutmaningar för både arbetsgivare och anställda.

- Man kan säga att cybersäkerhet är som en trebent pall. En gemensam känsla av ansvar, en infrastruktur som är enkel att underhålla och enkel att använda, och en hög kunskapsnivå. Om ett av de benen är trasigt spelar det ingen roll hur starka de andra två benen är, du faller ändå. När vi rustar för den hybrida arbetsplatsen måste man investera i alla områdena, för att inte risknivån ska vara oacceptabelt hög, säger Henrik Bergqvist, cybersäkerhetsexpert på Cisco. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078