23948sdkhjf

10 år av hopp och förtvivlan, äntligen klartecken

Nu får Fortum tillstånd att genomföra en omfattande renovering av vattenkraftverket Untra i Dalälven. En dyr men viktig satsning som Fortum äntligen fått göra.

Projektstart behövs fortfarande fastställas, men nu vet Fortum iallafall att de får starta. Projektet är omfattande och kommer att bli kostsamt.

- Det har varit tio år där jag pendlat mellan hopp och förtvivlan, så det är väldigt skönt att tillståndet nu är på plats, säger Magnus Svensson, projektledare Fortum, till U&D.

Untraverket har varit i bruk i över 100 år och är ett Fortums äldsta. Vattenkraftverkets produktion kommer att öka från 270 GWh till 294 GWh per år. Ökningen görs tack vare högre effektivitet i de nya turbinerna. 

- Untra kommer nu att moderniseras och förbättras, turbinerna ska helt enkelt framtidssäkras. Arbetet är ett led i att fortsätta att utveckla vattenkraften och arbetsmiljön i våra anläggningar, säger Magnus.

Syftet med renoveringen är att effektivisera verket och att producera fossilfri el 100 år framåt.

Det har varit en lång och utdragen process, men nu äntligen kan Fortum börja förbereda en renovering. Tillståndsansökan skickades in till Miljöbalken redan 2007. Sedan dess har ansökan processats fram och tillbaka. Nu har Mark- och miljödomstolens godkännande av arbetet för de tre äldsta, över 100 år gamla, aggregaten vunnit laga kraft.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109