23948sdkhjf

Nu ansluts vindkraftsparken till elnätet

E.ON har färdigställ elanslutningen till Hästkullens och Björnlandhöjdens vindkraftsparker i Västernorrland. Nu tillförs 475 megawatt förnybar vindkraftsel till det svenska elnätet.
- Anslutningarna av vindkraftsklustrets stora parker till stamnätet bidrar rejält till den svenska energiomställningen och till Parisavtalets klimatmål. Samtidigt läggs grunden för tillväxt och näringslivsutveckling i södra Norrland, säger E.ON Energidistributions vd Martin Höhler.

Under två års tid har den nödvändiga infrastrukturen byggts. Detta för att kunna ansluta Hästkullens och Björnlandhöjdens vindkraftsparker. E.ON har byggt två nya mottagningsstationer och sex mil ny ledning mellan vindkraftsparkerna och Svenska Kraftnäts stamnätsstation i Nysäter.

– Genom att utveckla elnäten driver vi energiomställningen och skapar förutsättningar för tillväxt genom elektrifiering. Mellan 2016 och 2019 investerade vi nästan 13 miljarder kronor i våra nät och mellan 2020 och 2023 ska vi investera ytterligare 16 miljarder, förklarar Martin. 

Anslutningarna som har gjorts är de senaste av flera större vindkraftanslutningar som EON genomfört i vindkraftklustret runt Nysöter. När samtliga vindkraftparker i klustret runt Nysäter står färdigbyggda har E.ON anslutit drygt 1 199 megawatt förnybar vindkraftsel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093