23948sdkhjf

Partiet vill satsa pengarna på väg istället för järnväg

Kristdemokraterna med ledare Ebba Busch i spetsen föreslår en satsning på vägunderhållet. Partiet lägger 6,5 miljarder kronor extra över tre år i sitt budgetförslag, jämfört med regeringens 3,5 miljarder under samma period.

Kristdemokraterna vill satsa mer på landsbygden och mindre på städerna.

- Det är 6,5 miljarder mer än vad regeringen lägger och det är primärt vägar utanför de stora städerna som får ta del av dem, säger Ebba Busch till Aftonbladet.

I budgetförslaget skriver Kristdemokraterna att vägarna är eftersatta. Av den anledningen bör de prioriteras högre än tågtrafiken.

– På många vägar tvingas Trafikverket idag sänka hastigheten för att de är i så dåligt skick, säger partiledaren.

Det innebär att föräldrar får mer tid för att pendla till jobb och för att hämta och lämna barn och företags leveranstider blir längre, säger Ebba Busch.

Partiledaren anser att partiet har råd att satsa på att rusta upp både väg och järnväg. Detta kan göras eftersom man säger nej till höghastighetstågen, till skillnad från regeringen.

– Höghastighetstågen sväljer mycket av infrastrukturmedlen, att vi kan frigöra medel att satsa på andra lokala tågbanor. De lägger för mycket krut på våra storstäder, vi prioriterar bil och järnvägar i de mindre städerna, säger Ebba. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094