23948sdkhjf

Cementa: Fortfarande risk för driftstopp

Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om tillfälliga ändringar i miljöbalken. Lagändringarna ska göra det möjligt för regeringen att pröva en ansökan om förlängt tillstånd för kalkstensbrytning.

Det betyder att regeringen nu har möjlighet att godkänna ansökan om ett akut treårigt kalkstensbrytningstillstånd som Cementa skickade in den 21 september, och som är nödvändigt för att i närtid undvika en omfattande cementbrist i Sverige, skriver Cementa.

– Det är positivt att riksdagen nu godkänt lagförslaget. Om ett kortsiktigt tillstånd ges av regeringen får Cementa mer tid att bryta ut den kalksten som finns kvar inom tidigare tillståndsgivet område. Det ger oss förutsättningar att upprätthålla leveranserna av inhemsk cement i Sverige under en period samtidigt som vi arbetar med en ny ansökan för ett längre tillstånd, säger Karin Comstedt Webb, chef för hållbarhet och samhällskontakter på Cementa och Heidelbergcement norra Europa och fortsätter:

– Risken för cementbrist är dock fortfarande betydande. Även om Cementa beviljas tillstånd så finns det risk för överklagandeprocesser som kan stoppa brytningen och därmed leda till akut cementbrist i Sverige, säger Karin Comstedt Webb.

Det befintliga tillståndet löper ut den 31 oktober 2021. Cirka fyra veckor därefter kommer flertalet cementsorter ha tagit slut enligt Cementa.

Cementa ska nu bygga upp ett så stort lager av krossad kalksten i Slite som är möjligt av utrymmesskäl, och därmed kunna förse cementproduktionen med råmaterial i knappt 2 veckor efter den 31 oktober.

När i tiden bristen på olika cementsorter uppstår, avgörs av hur mycket som idag lagras i silor vid de lokala depåerna i kombination med hur mycket som tas ut under denna period, beroende på byggtakten. Från månadsskiftet november/december beräknas cementen ta slut.

Om Cementa tvingas stoppa brytning och krossning av kalksten i Slite och därefter startar upp den igen så tar det cirka 14 dagar innan cementen har tillverkats, skeppats till depå och levererats vidare ut till kunderna, berättar de. 

Senast den 15 november måste företaget ha fått klartecken att fortsätta kalkstensbrytningen för att undvika störningar i cementförsörjningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125