23948sdkhjf

Regionalt bolag stärker industrin

Blekinge kraftsamlar i ett nytt regionalt bolag. Detta görs för att stärka industrins tillväxt och konkurrenskraft.

Klusteriniativet Techtank som startade 2015 i Olofström har under årens lopp utvecklats till ett regionalt iniativ. Sedan juli i år ägs det gemensamt av Region Blekinge och länets fem kommuner.

Den som kommer få axla uppdraget som vd är Ingela Håkansson, som är nuvarande klusterledare för Techtank.

– Det känns fantastiskt roligt att vi nu har ett gemensamt bolag på plats och kan stötta industrin ännu bättre i hela regionen. Jag känner mig stolt över hur Techtank utvecklats sedan starten och är glad och mycket ödmjuk inför uppgiften att få driva Techtank vidare, som en tydlig regional aktör. Blekinge är en region med oerhört stor potential och min erfarenhet är att bästa sättet att ta sig an såväl utmaningar som möjligheter är att samverka, säger Ingela.
 

Styrelseordföranden Göran Johnsson ser ljust på bolaget och den nya vdn.

– Techtank har framgångsrikt stöttat industrin på olika sätt under flera år. Att både regionen och kommunerna nu står bakom den fortsatta satsningen ger oss ännu mer mandat och möjligheter att driva frågor av betydelse för industrins utveckling, säger han och fortsätter:

– Ingela Håkansson går nu från att vara klusterledare till att bli vd. Det är min fasta övertygelse att Ingela är rätt person att utveckla verksamheten för hela Blekinge.

Blekinge är en av de industritätaste regionerna i Sverige. Industrins utveckling är därför en angelägenhet för hela Blekinge. Detta är också en av de huvudsakliga anledningarna till att Region Blekinge och de fem Blekingekommunerna Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby och Sölvesborg gjort slag i saken och numera tillsammans äger Techtank. 

Från och med den första juli drivs bolaget gemensamt som ett aktiebolag med uppdrag att stärka industrins tillväxt och konkurrenskraft.

Lennarth Förberg, regionstyrelsens ordförande och styrelserepresentant för Region Blekinge, som är majoritetsägare i Techtank, kommenterar den gemensamma satsningen:

– En stark industri lägger grunden för en god och jämlik välfärd i Blekinge. Genom att låta Techtank verka över hela regionen utvecklar vi industrins förutsättningar för tillväxt, förnyelse, attraktionskraft och smart specialisering. Detta skapar förbättrade förutsättningar för ett starkt Blekinge med en industri som även i framtiden är Blekinges välfärdsmotor.

Fakta om Techtank

  • Regional utvecklingsaktör i Blekinge med uppdrag att stärka industrins tillväxt och konkurrenskraft.
  • Ägs av Region Blekinge och de fem Blekingekommunerna Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby och Sölvesborg.
  • Verksamheten riktar sig till industri- och teknikföretag samt industrinära tjänsteföretag, såväl små och medelstora som stora företag.
  • Driver ett industrikluster med idag ett 40-tal medlemsföretag som tillsammans har cirka 7 000 anställda.
  • Är ett så kallat klusterinitiativ, vilket innebär att klusterföretag, offentlighet och akademi arbetar tillsammans för att utveckla konkurrenskraften hos klustrets företag.
  • Är en del av nätverket IUC Sverige, en nationell resurs för ökad konkurrenskraft i svensk industri.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094