23948sdkhjf

Kan Trafikverket snabba på eller ej?

Trafikverket får i uppdrag att utreda om det går att tidigarelägga redan beslutade infrastrukturinvesteringar i norra Sverige.

– Vi måste öka tempot, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Regeringen vill tidigarelägga redan beslutade infrastrukturinvesteringar. Detta är till följd av de stora industriinvesteringarna i Norrbotten och Västerbotten.
Infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) meddelade vid en pressträff att Trafikverket får i uppdrag att undersöka om det går att tidigarelägga och påskynda redan beslutade investeringar.

– Vi måste öka tempot för att möta de stora industriinvesteringarna i norra Sverige. Att tidigarelägga infrastruktursatsningar är smart jobbpolitik och kan vara en viktig del i att snabbare nå målet att bli världens första fossilfria välfärdsland, säger Tomas.

Infrastrukturministern pratar även om att flera stora industriprojekt är på gång i norra Sverige. Som exempel så bygger Northvolt en batterifabrik i Skellefteå och i Gällivare finns hybritprojektet.

Trafikverket ska redovisa sitt uppdrag senast den 22 november. Myndigheten ska också utreda eventuella brister och flaskhalsar i infrastrukturen som kan uppkomma med anledning av de stora etableringar som pågår och planeras.

Tidigare i år meddelade infrastrukturministern att regeringen vill lägga 799 miljarder kronor på att underhålla och utveckla vägar och järnvägar 2022-2033. Det är en ökning med 21 procent jämfört med nuvarande plan.

Den nya infrastrukturpropositionen har förhandlats fram mellan de två rödgröna regeringspartierna S och MP, samt C och L. Propositionen sätter de ekonomiska ramarna för underhåll och investeringar för väg och järnväg de kommande tolv åren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078