23948sdkhjf

Kan Trafikverket snabba på eller ej?

Trafikverket får i uppdrag att utreda om det går att tidigarelägga redan beslutade infrastrukturinvesteringar i norra Sverige.

– Vi måste öka tempot, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Regeringen vill tidigarelägga redan beslutade infrastrukturinvesteringar. Detta är till följd av de stora industriinvesteringarna i Norrbotten och Västerbotten.
Infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) meddelade vid en pressträff att Trafikverket får i uppdrag att undersöka om det går att tidigarelägga och påskynda redan beslutade investeringar.

– Vi måste öka tempot för att möta de stora industriinvesteringarna i norra Sverige. Att tidigarelägga infrastruktursatsningar är smart jobbpolitik och kan vara en viktig del i att snabbare nå målet att bli världens första fossilfria välfärdsland, säger Tomas.

Infrastrukturministern pratar även om att flera stora industriprojekt är på gång i norra Sverige. Som exempel så bygger Northvolt en batterifabrik i Skellefteå och i Gällivare finns hybritprojektet.

Trafikverket ska redovisa sitt uppdrag senast den 22 november. Myndigheten ska också utreda eventuella brister och flaskhalsar i infrastrukturen som kan uppkomma med anledning av de stora etableringar som pågår och planeras.

Tidigare i år meddelade infrastrukturministern att regeringen vill lägga 799 miljarder kronor på att underhålla och utveckla vägar och järnvägar 2022-2033. Det är en ökning med 21 procent jämfört med nuvarande plan.

Den nya infrastrukturpropositionen har förhandlats fram mellan de två rödgröna regeringspartierna S och MP, samt C och L. Propositionen sätter de ekonomiska ramarna för underhåll och investeringar för väg och järnväg de kommande tolv åren.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078