23948sdkhjf

Ny plattform för järnvägsutveckling

Trafikverket har i dialog med forskningsaktörer och Järnvägens branschsamverkan definierat tio områden som är viktigt för järnvägsbranschens fortsatta utveckling.

Det huvudsakliga syftet är att stärka svensk järnvägsforskning och de svenska järnvägsforskningsmiljöerna. Samverkan sker kopplat till EU:s kommande FoI-program Europés Rail.

För att ett samhälle ska fungera är fungerande transporter A och O. En konkurrenskraftig järnväg är nödvändig för att möta morgondagens ökade transportbehov. Som det minst klimatbelastade transportlaget är också järnvägen avgörande när det gäller klimatmålen.

– Vi måste ta tillvara den stora potential som skapas av forskning och innovation och som har stor potential att bidra till Trafikverkets mål och därmed stimulera svensk konkurrenskraft. Med de nu definierade excellensområdena vässar vi oss ytterligare, säger Bo Olsson, Trafikverket som leder arbetet tillsammans med Christer Löfving, Trafikverket.

De nationella excellensområdena omfattar stora delar av järnvägssystemet. Inom respektive område prioriteras den kunskapsuppbyggnad som ger störst bidrag och effekt för tillgänglighet i ett hållbart samhälle. 

– Fokus är ökad digitalisering av järnvägssystemet för att nå positiva effekter som ökad kapacitet och punktlighet, ökad driftsäkerhet, ett mer effektivt och förutsägbart underhåll, energi- och kostnadseffektivitet, sömlösa transporter med mera. Samtidigt måste vi driva på och utveckla tekniker och metoder som bidrar till en livslängdsförlängning av ett åldrat järnvägssystem, menar Christer Löfving, Trafikverket.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.219