23948sdkhjf

Löser problem och förbereder för solenergi

Några av Linde energis kunder i och omkring Finnåker har till följd av ökad belastning på lågspänningsnätet upplevt problem med strömförsörjningen. Genom att förstärka och bygga om ledningsnätet ska Linde energi komma tillrätta med problemen samt göra det möjligt för solenergi.

- När strömmen ska transporteras längre sträckor genom våra äldre luftledningar drabbas vi av spänningsfall, vilket innebär att våra kunder inte kan få ut önskad effekt. Genom att ersätta luftledning med jordkabel, investera i en ny nätstation och omfördela matningen av el kommer vi nu råda bot på problemen, söger Ola Andersson, chef för anläggning på Linde energi.

Under arbetet gräver bolaget ner högspännings- och lågspänningsledningar. Luftledningar ersätts med jordkabel. Totalt är det en kilometer luftledning som flyttas under marken.

- Vi installerar en ny transformatorstation, från vilken strömmen fördelas ut till våra kunder. Genom att gräva ner kablar och omfördela belastningen kan vi väder- och framtidssäkra elnätet, samtidigt som vi säkerställer trygga och säkra elleveranser, förklarar Ola. 

Projektet bidrar också till att möjliggöra satsningar på alternativa energikällor.

- Det finns kunder i Finnåker som vill installera större solcellsanläggningar, anläggningar som bidrar till mer effekt i nätet. Dessa satsningar vill vi naturligtvis bidra till att göra möjliga. Projektet får därmed ytterligare en dimension, där vi kombinerar ökad leveranssäkerhet med att uppfylla kundernas önskemål, framhåller Joakim Johansson, affärsområdeschef för el på Linde energi.

Arbetet förväntas vara klart redan i oktober 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109