23948sdkhjf

Australiens elnät moderniseras - med svensk teknik

Trots sina 25 miljoner invånare, har Australien ett elnät som är ungefär dubbelt så stort som Tysklands. Landets geografi och de stora avstånden har samtidigt inneburit höga kostnader för underhåll. Nu satsas det på modernisering av elnätet - där Gomeros kontrullutrustning SIPP passar utmärkt.

Idag är det ökat fokus på storskaliga projekt inom förnybar energi samtidigt som digitalisering driver utveckling och behovet att modernisera elnätet. Av den anledningen har Gomeros kontrollutrustning SIPP uppmärksammats. SIPP möjliggör underhåll och distansövervakning av nätstationer. Gomeros återförsäljare KingHill har hittill sålt kontrollutrustning sex olika elnätsoperatörer och företag i tre av Australiens delstater.

Den australienska elnätsmarknaden har cirka 20 000 nätstationer där flertalet är otillgängligt placerade.

– Liksom i Tyskland står Australien inför stora investeringar i elnätet. Samtidigt är det en konservativ marknad där förändringar oftast tar tid. Det krävs flera installationer och proof of concept innan man kan räkna med större volymer och ett kommersiellt genombrott. Därför känns det väldigt bra att vi nu kommit till en punkt där flera kunder gett SIPP tekniskt godkännande, säger Jonas Lindholm, vd för Gomeros återförsäljare KingHill. 

Han fortsätter: 

– I slutet av 2021 räknar vi också med att ha slutfört pilotinstallationer hos tre elnätsdistributörer i Melbourne. Dessutom har vi sedan tidigare fått tekniskt godkännande och genomfört flera lyckade pilotinstallationer hos SA Power, elnätsdistributören i delstaten South Australia. SA Power är Gomeros hittills största kund i Australien. Elnätsdistributören har varit i gång längst med tekniken och fortsätter att investera i nya SIPP-enheter för femte året i rad. Mot den bakgrunden ser utvecklingen för Gomero och SIPP mycket ljus ut i Australien.

Australien ligger något steg efter Europa och Norden när det gäller att använda uppkopplade teknik på nät- och transformatorstationer. 

– Sammantaget är Australien en väldigt intressant marknad som nu börjar växa för oss och där det ännu inte finns en stark konkurrens och prispress. Vår satsning i Australien bekräftar också att Gomeros modell för att etablera SIPP på nya marknader fungerar. Med lokal närvaro, tekniska godkännanden och lyckade pilotinstallationer skapar vi förutsättningar att nå ett bredare kommersiellt genombrott. Det blir också tydligt att vi arbetar på en utpräglat global marknad där det skiljer förhållandevis lite mellan en nätstation i Adelaide och en i Abisko, kommenterar Jan-Eric Nilsson, vd för Gomero Group.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.266