23948sdkhjf

125-årskalas för Hesa Fredrik och VMA

Idag fyller Hesa Fredrik 90 år och Viktigt meddelande till allmänheten 35 år. De båda är en viktig del av Sveriges varningssystem, både inför kriser och krig.

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser och vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner. Varningssystemet innefattar information i radio och tv samt i vissa fall utomhusvarningssystemet och sms till mobiltelefoner. I snitt skickas det ut ungefär 50 VMA-meddelanden per år.

Systemet för utomhusvarning har funnits med oss länge. Namnet Hesa Fredrik ska ha uppkommit när signalen testades för första gången 1931.  Då påpekade Oscar Fredrik Rydqvist, krönikör på Dagens Nyheter, att signalen var lika hes som han själv var vid testtillfället.

- Vi har ett försämrat säkerhetspolitisk läge i vår omvärld och Sverige behöver ett robust totalförsvar för att möta hot mot vårt nationella oberoende och vår demokrati. Sveriges varningssystem är en viktig del av totalförsvaret säger Anders Johannesson, enhetschef på enheten för befolkningsskydd på MSB.

Signalen Hesa Fredrik testas en gång per kvartal, första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. 

Om du hör signalen vid en annan tidpunkt än då den ska testas, eller får ett VMA i mobilen ska du:

  • Gå inomhus och stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
  • Lyssna på Sveriges Radios P4 för att höra vad som händer.
  • För mer information gå in på webbplatsen Krisinformation.se eller ringa 113 13

Under 2021 har hittills 27 VMA i radio och tv sänds ut, där merparten är varning för brand med giftig rök. Vid inget av dessa VMA har Hesa Fredrik används. Normalt skickas det ut mellan 40-50 VMA-meddelanden på år och av dessa brukar Hesa Fredrik användas en gång. Det är MSB som äger systemet men drift och underhåll sköts av kommunerna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125