23948sdkhjf

Beslut om Lysekilsbanan pausas

Trafikverket väntar fortfarande på Försvarsmaktens yttrande om Lysekilsbanan. Beslutet om banans öde skjuts fram och det är fortsatt oklart om den ska trafikeras igen. 

I april meddelade Försvarsmakten att man i närtid skulle komma med ett yttrande om hur man ser på Lysekilsbanans betydelse ur totalförsvarets perspektiv. Fortfarande har inget yttrande till Trafikverket inkommit. 

I Trafikverkets ursprungsplan var tanken att ha en intern remissrunda under våren. I juni skulle det vara dags att hämta in externa remissyttrande med huvudinriktningen att lägga ned Lysekilsbanan, då banan inte anses samhällsekonomisk lönsam. Förhoppningarna var att kunna ta ett beslut vid sammanträdet i oktober, men då Försvarsmakten inte har delgett sina synpunkter blir ärendet försenat.

- I avvaktan på Försvarsmaktens yttrande har vi pausat processen tills vidare. Vi kommer troligen inte att fatta något nytt beslut i år, kommenterar Jörgen Ryding, enhetschef vid Utredning Väst, Trafikverket. 

Beslutet om Lysekilsbanans öde skjuts alltså in på 2022. I december 2021 har det gått tre år sedan underhållet på banan upphörde. Under sommaren i år har kvarvarande kopparledningar tagits bort, som en förebyggande åtgärd mot stölder. För flera år sedan togs bommarna vid vägövergångarna bort. Om det beslutas att Lysekilsbanan ska trafikeras igen, krävs omfattande åtgärder för att få den i körbart skick. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062