23948sdkhjf

3d-printade delar till kärnreaktor

Oak Ridge National Laboratory (ORNL) som styrs av den amerikanska energimyndigheten har 3d-printat fyra fästen för bränslepatroner till en kärnreaktor. Nu har fästen installerats och används i rutinmässiga driftförhållanden vid ett kärnkraftverk i Alabama, USA.

Fästena är de första av sitt slag och har utvecklats i samarbete med TVA, Framatome och DOE Office of Nuclear Energy-finansierade Transformational Challenge Reactor (TCR), ett program som är skapat på ORNL. 

– Att distribuera 3d-printade komponenter i en reaktorapplikation är en stor milstolpe. Det visar att det är möjligt att leverera kvalificerade komponenter i en mycket reglerad miljö. Detta program överbryggar grundläggande och tillämpad vetenskap och teknik för att leverera konkreta lösningar som visar hur avancerad tillverkning kan omvandla reaktorteknik och komponenter, säger Ben Betzler, TCR-programdirektör, ORNL.  

Fästanordningarna är enkla, men har inte geometrisk symmetri vilket gjorde att de lämpade sig för att bli den första additivt tillverkade applikationen som används i en kärnreaktor. Fästanordningarna är tillverkade med pulverbädssteknik för metall.

ORNL:s kärnforskning och utvecklingsverksamhet satsar på vetenskapliga och tekniska genombrott. Ambitionen är att förlänga livslängden i landets kärnkraftverk och att utveckla nya avancerade kärnkraftstekniker.

Kärnkraftverket Tennesse Valley Authority's Browns Ferre Nuclear Plant gjorde under våren ett planerat driftavbrott för att byta ut de gamla komponenterna mot de nya 3d-printade. Planen är att fästena ska vara placerade i reaktorn under sex års tid. Under hela tiden kommer det  genomföras kontinuerliga inspektioner. När sex års tid har passerat, ska fästanordningarna undersökas och utvärderas.

- Genom att samarbeta med TVA och ORNL kan vi distribuera innovativ teknik och utforska nya 3D-utskriftsmarknader som kommer att gynna kärnkraftsindustrin, säger John Strumpell, chef för North America Fuel R&D på Framatome. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078