23948sdkhjf

Nätfiskeattackerna har ökat i Sverige

En global undersökning visar att svenska företag tillhör de som haft den största ökningen av nätfiskeangrepp sedan pandemin började.

Mer än åtta av tio, 83 procent, av svenska IT-ansvariga säger att nätfiskeattackerna har ökat under pandemin. Det kan jämföras med det globala genomsnittet på 70 procent.

I Israel uppger 90 procent av de IT-ansvariga att de har sett en ökning av antalet nätfiskeattacker. I Italien har bara 57 procent av de tillfrågade upplevt en ökning av nätfiske. 

Sophos, IT-säkerhetsföretaget, är de som har genomfört undersökningen. I deras undersökning framgår det att globalt sett, så är statliga verksamheter, tjänstesektorn och sjuk- och hälsovården de mer drabbade. Dock finns det ingen markant skillnad mellan vilka som är drabbade. 

– Det är uppenbart att cyberkriminella sett pandemin och ökat hemarbete som en möjlighet. Tyvärr kan nätfiske ibland uppfattas som ett relativt avgränsat hot men i många fall är det precis så större och mer komplexa angrepp börjar. En enskild medarbetare som oavsiktligt laddar ner skadlig kod eller uppger sina inloggningsuppgifter kan vara fullt tillräckligt för att angreppet ska övergå i en storskalig och kostsam attack med ransomware, kommenterar Per Söderqvist, IT-säkerhetsexpert på Sophos.

Han fortsätter: 

– Det är ändå positivt att totalt nittio procent uppger att deras företag genomför något slags utbildningsprogram inom IT-säkerhet. Samtidigt ligger det en stor utmaning i att få de här insatserna att anpassas och fungera för personal som inte har särskilt mycket förkunskap om teknik och IT-säkerhet. Det bästa är naturligtvis om medarbetarna aldrig nås av angriparnas e-post och nätfiske. I dag kan effektiva säkerhetslösningar stoppa en stor andel av nätfiskeangreppen men det behövs fortfarande kunskap och vaksamhet hela vägen ut i organisationen.

Undersökningen Phishing Insights 2021 bygger på information från 5 400 IT-ansvariga vid företag i trettio länder. I Sverige medverkade 100 IT-ansvariga.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.104