23948sdkhjf

Betalas för att inte använda el

Det är inte ofta man hör om ett energibolag som betalar sina kunder för att inte använda el. Men när effekttopparna riskerar att bli större än den effekt som finns tillgänglig, ja, då använder sig Öresundskraft av en innovativ metod.

Det är de större elnätskunderna som kan få betalt för att avstå eller att senarelägga sin tänkta elanvändning. Detta görs för att unvika för höga effekttoppar i elnätet.

– Effektsituationen i Skåne är ansträngd. Under överskådlig tid räknar vi inte med att få den effektökning vi önskar från överliggande nät. Och vi kan inte bygga nya kraftverk hux-flux. Så vi jobbar med andra lösningar. En är att uppmuntra våra elnätskunder att bli mer flexibla i sin energianvändning säger Ulrika Schön, nätmarknadschef på Öresundkraft.

Den 19 augusti gick Öresundskraft ut med ett upphandlingsunderlag där företagskunder erbjuds ett avtal om effekt-flexibilitet. Som elnätskund får man en ekonomisk ersättning för planera om sin elanvändning. Denna typ av avtalsform är en av de första i sitt slag i Sverige.

– Vi betalar kunden för att vara flexibel. Det kan till exempel vara att flytta en energikrävande process till en annan tid på dygnet, att styra ner ventilation till halvfart eller att starta egen elproduktion under en begränsad tid, berättar Ulrika.

Öresundskraft ska upphandla och avtala om sammanlagt 10 MW i steg om 0,1 MW.

– Kan man flytta sin energianvändning och därmed bidra till mindre effekttoppar, så har det både ett ekonomiskt värde och ett hållbarhetsvärde. Vi utnyttjar existerande resurser bättre och får elen att räcka till fler!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109