23948sdkhjf

Underhåll av solcellsanläggningar

Antalet solcellsanläggningar blir allt fler, både i Sverige och övriga världen. För att investeringarna ska gå hem, är ett planerat underhåll ett måste. 

Hur ett planerat underhåll kan läggas upp står i standarden SS-EN IEC 62446-2. Standarden ger en grundläggande uppsättning kontroller och underhållersåtgärder och beskriver vad som bestämmer tidsintervallerna mellan dessa. Den innehåller också förslag på checklistor och beskrivningar av varje punkt på checklistan. Utöver det beskrivs också ytterligare inspektioner och provningar som kan behövas i vissa fall. 

I underhållet av solcellsanläggningar ingår sådant som att kontrollera slitage och nedsmutsning och att vara uppmärksam på nya risker för skuggning av solpanelerna.

Standarderna har tagits fram i internationellt samarbete i IEC, den internationella organisationen för standardisering på elområdet. De har även antagits som europeisk och fastställts som svensk standard av SEK Svensk Elstandard. Vid upphandling av underhåll kan man hänvisa till det gemensamma dokumentet. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.126