23948sdkhjf

Tips för arbete på hög höjd

Statistik från AFA försäkring visar på att den vanligaste arbetsplatsolyckan är fallolyckor. Varje år drabbas cirka 11 000 personer i Sverige. Zarges berättar om hur man kan förbättra säkerheten vid arbeten på hög höjd.

Zarges har som mål att öka medvetenheten om vikten av arbetssäkerheten för personal som arbetar på hög höjd. En viktig förutsättning för personalen är att använda lämplig utrustning. Att arbeta med byggnadsställning på höjd och på svåråtkomliga platser är vardag för många arbetare och därför belyser Zarges hur man kan arbeta på ett säkert sätt på hög höjd.

Fyra steg för ökad säkerhet enligt Zarges

I det första steget rekommenderar Zarges experter att man ska avgöra om accessutrustningen behövs för tillgång till arbetsplatsen eller om den i sig kommer att fungera som en arbetsplats under en längre tid.

I det andra steget bör det göras en bedömning baserad på principen ''säkerheten först''. Dett innebär att man gör en analys av riskerna i arbetsuppgiften i rätt tid, oavsett hur stor eller liten den är. Vid riskbedömningen bör det tas hänsyn till arbesutrustningen, typen av aktivitet och faran i respektive miljö

I det tredje steget ska rätt accessutrustning väljas. Detta göras efter en bedömning av möjliga risker. För att uppfylla de specifika krav som finns för allt arbete höjd och samtidigt säkerställa maximal säkerhet för utföraren finns det väldigt olika grupper av accessutrustning, allt från stegar och arbetsplattformar eller liftar till skräddarsydd industriutrustning.

Det fjärde och sista steget handlar om att man använder accessutrustning på rätt sätt. När allt kommer omkring garanterar riskbedömningen och användningen av rätt åtkomstutrustning bara säkert arbete om utrustningen också är i funktionsdugligt skick.  Av den anledninge bör accessutrustningen kontrolleras kontinuerligt. 

Patric Seger, vd för Zarges Sverige och Zarges Finland, förklarar:
- Den som följer de här fyra stegen för säkert arbete på höjd, och som väljer testade produkter från en specialist när de ska införskaffa accessutrustning, kommer att bidra på ett avgörande sätt när det gäller att öka säkerheten för sina anställda och minska antalet olyckor. Vi på Zarges hjälper gärna företag med alla frågor som rör valet av lämpliga accesstekniklösningar och ger också stöd i form av seminarier om kvalifikationen att testa accessutrustning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.084