23948sdkhjf

Drönarinspektion - säkert, ekonomiskt och tidseffektivt

Det danska innovationsprojektet Quali Drone kan effektivisera och förbättra inspektion av stora anläggningar och samtidigt minska riskerna vid arbete på hög höjd. Tekniken är tillämpbar inom många olika branscher.

Arbete på hög höjd eller vid svåråtkomliga områden har alltid varit en stor utmaning och ett riskelement för de inspektörer som utför dem. För att inspektörer ska slippa krypa runt på ställningar, i korgliftar eller på kranar kommer Quali Drone vara en lösning. Lösningen är en automatiserad drönarinspektion som löser uppgiften genom AI-algoritmer och digital tvilling.

Teknikens främsta syfta är att säkerställa en enkel, effektiv och riskfri lösning.

- Om du vill göra mätinspektioner på betong, färg eller något annat kan du med hjälp av drönaren, data och experter enkelt lösa uppgiften, säger Jesper Smit, som leder företaget Quali Drone.

Han fortsätter: 

- Det första steget är inspektion av färgskador, vilket är svårt nog. Innovationshöjden stiger på allvar när vi börjar göra mätningar med industriell precision på grundval av drönarbilder och AI. Om vi lyckas med detta kommer vi att kunna stärka kvaliteten och hastigheten på inspektioner och realisera en stor kostnad, säger han.

Genom att undvika arbete på hög höjd elimineras också risker.

- Om du kan begränsa antalet gånger människor är inblandade i inspektionen, erhålls tid och riskelementet begränsas, säger Jeppe Hebsgaard Laursen, vd för Zebicon, som arbetar med industriell mätteknik i projektet.

Förutom eliminering av riskelement kommer innovationsprojektet också spara industrin både tid och pengar.

- Vi är på god väg mot en revolution där digitaliseringen spelar in allt fler aspekter av branschen, och där det fysiska och det digitala smälter samman, säger Kim Branner, chef för sektion Structural Design & Testing på DTU Wind Energy.

Möjligheterna med drönarinspektion är många. 

- Det handlar i grunden om att brainstorma vilka utmaningar vi ser i vår produktion idag och hur AI kan hjälpa till att lösa dem, berättar Jens Skoustrup-Jacobsen, COO för Desupervised, som utvecklar AI-algoritmerna i drönarinspektionen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125