23948sdkhjf

Tre oroande trender

Antalet cyberattacker med ransomware, även kallat gisslanprogram, har ökat betydligt det senaste året. Detsamma gäller lösensumman som de cyberkriminella efterfrågar.

IT-säkerhetsföretaget Barracuda Networks siffror visar att det genomsnittliga kravet på lösensumma har stigit till över 10 miljoner dollar under perioden augusti 2020 till juli 2021. 10 miljoner dollar är cirka 87,5 miljoner svenska kronor. 

Under coronakrisen har antalet cyberattacker mot företag och myndigheter inom hälsa och utbildning ökat markant.

Barracuda har undersökt totalt 121 ransomware-attacker under det senaste året och jämfört med föregående år har attackerna ökat med 64 procent.

– Cyberkriminella använder filer och länkar för att infektera nätverk och stjäla e-postkonton, data och kritiska filer tills företaget betalar lösen. Vi ser på nära håll hur en attack kan lamslå hela företagsinfrastrukturen och bli mycket kostsam, delvis beroende på bransch och vilken slags data det gäller. Därför är det viktigt att företag är medvetna om sin IT-säkerhet och hur de reagerar om de misstänker att de utsätts för en attack, säger Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks i Norden.

Enligt Barracudas senaste siffror finns det framförallt tre trender som kännetecknar attacker med ransomware under år 2021.

1. Angreppen har som ambition att förlama hela infrastrukturen. 
Majoriteten av hackerattackerna, cirka 57 procent, var riktade mot företagens infrastruktur. En förklaring till detta kan vara att attackerna allt oftare riktar in sig på programvara som används i leveranskedjorna. Genom att angripa leveranskedjorna kan de cyberkriminella nå flera företag i ett enda försök.

– Vi ser hur angriparna ofta börjar med små organisationer som är kopplade till större mål. Därifrån arbetar de sig uppåt. Därför är det viktigt att vi som arbetar med IT-säkerhet kan erbjuda lösningar som enkelt kan användas av både små och stora företag, berättar Peter.

2. Attackerna är globala.
Cyberkriminella attackerar oftast amerikanska företag, men cyberattackerna har blivit allt mer globala.

– En attack börjar ofta med en enskild användare. Det kan till exempel vara någon på huvudkontoret i USA. Därifrån får hackarna tillgång till filialer i andra länder. Det är alltså ingen bra idé att dela lösenord, domäner eller liknande över nationella gränser eftersom det kan göra företaget mer sårbart, säger Peter.

3. Lösensumman ökar markant.
Den genomsnittliga lösensumma per attack är nu över 10 miljoner dollar. Barracuda har dock sett exempel där lösensumma uppgår till 50 miljoner dollar.

– Vi ser ett samband mellan spridningen av kryptovaluta och de lösenbelopp som krävs. När nya betalningsmetoder dyker upp måste vi acceptera att vi behöver fokusera ännu mer på förebyggande åtgärder och samtidigt ha beredskapen när angreppet är ett faktum, avslutar Peter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093