23948sdkhjf

Skolan satsar för arbeten inom underhåll

Nu kan gymnasieeleverna i Sollefteå välja att studera el- och energiprogrammet på Gudlav Bilderskolan.

- Från och med i höst har vi anpassat nya lokaler till programmet. Det handlar om de lokaler som tidigare hantverksprogrammet höll till i, säger Maria Wennberg, ansvarig politiker för skolfrågor i Sollefteå.

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram. Efter en examen har eleverna kunskaperna som behövs för att arbeta med automatiserade produktionssystem, system för energi-, miljö- och vattenteknik eller dator- och kommunikationssystem.

- Det har varit ett stort intresse för att söka och det har behövts ett ganska högt meritvärde för att komma in på de åtta platserna, säger Maria. 

Hon känner sig mycket nöjd med att man har skapat ett program som passar för de arbetsplatser som finns i Sollefteå. Det finns exempelvis många arbetsmöjligheter inom vind- och vattenkraft.

- Behovet av arbetskraft både inom energi och inom el kommer att växa, säger hon.

Utbildningen syftar till att utveckla elevernas kunskap i att försörja och bistå samhällsviktiga basfunktioner som produktion, installation och distribution av el-, energi- och vattensystem. Utbildningen ska ge kunskap och erfarenhet inom just dessa arbetsområden.

Inriktningen energiteknik ska ge kunskaper i att genomföra drift- och underhållsarbeten samt servicefunktioner inom energi-, miljö- och vattenteknikbranscherna samt processbaserade branscher.  Möjliga yrken är till exempel drift- och underhållstekniker, driftoperatör, vattenmiljötekniker och laborant. Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.

- Jag är väldigt nöjd med den personal vi har kopplat till programmet. Det här kommer att bli en mycket bra utbildning som dessutom kan leda till arbete här i kommunen, berättar Maria.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109