23948sdkhjf

Upprustning för drift- och personalsäkerhet

Jordfallsbron invigdes år 1966 och har sedan dess tjänat Kungälvsbor och andra över Göta älv. Under det senaste året har bron fastnat i öppet läge vid ett flertal gånger. Trafikverket inleder nu underhållsarbete på klaffbron för att säkra driftsäkerheten men också för att öka säkerheten för underhållsarbetarna som arbetar på bron.

– Det är egentligen två projekt vi gör i ett. Dels byter vi ut el- och styrsystemet för att säkra styrningen av bron och dels så åtgärdar vi arbetsmiljön för dem som jobbar med drift och underhåll på bron, säger Eva-Mari Sjöstrand, projektledare på Trafikverket.

Styrsystemen ska bytas ut. Istället för att styrningen är hydrauliskt ska det nu bli elektriskt. 

– Det blir en säkrare drift av bron, och det har behövts göra då delarna är gamla och det finns nya metoder som fungerar bättre, säger Eva-Mari Sjöstrand.

Under vecka 34 påbörjas förberedande arbeten och under vecka 35-37 sker själva utbytet av styrsystemen. Bron kommer därför stängas av helt vid fyra tillfällen under natten, mellan klockan 23.30 och 05.30.

Arbetet utförs samtidigt som sjöfartsleden är avstängd för åtgärder längre ner längs Göta älv. 

– Vi har valt att samordna åtgärderna då sjöfarten ändå är avstängd. Vi måste göra det någon gång och då är det bra att samköra det med sjöfarten, säger Eva-Mari Sjöstrand.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125