23948sdkhjf

Förvärrad Ransomware-kris

Unit 42 har presenterat sin nya rapport om hot från ransomware. Rapporten tyder på förvärrat läge.

Under det första halvåret 2021 steg den genomsnittliga betalningen av ransomware-utpressningskrav med 82 procent till ett rekord på 570 000 dollar, cirka 5 miljoner kronor.
Cyberkriminella använder allt mer aggressiva taktiker för att tvinga organisationer och företag att betala. 

I de fall som Unit 42 granskade första halvåret 2021 var den genomsnittliga lösensumman 5,3 miljoner dollar. Det är en ökning med 518 procent från förra årets 847 000 dollar.

Säkerhetskonsultgruppen Unit 42 menar på att ransomware-krisen blir värre och värre. Cyberkriminella ökar sina investeringar i lönsamma utpressningsoperationer.

Unit 42 upptäckte i rapporten en oroande trend - fyrdubbel utpressning. Cyberkriminella använder nu fyra metoder för att tvinga utsatta företag att betala.

1. Kryptering Den utsatte betalar för att åter få tillgång till krypterade data och utsatta datorsystem som inte fungerar på grund av krypterade filer.

2. Datastöld De cyberkriminella släpper ut känslig information om lösensumman betalas.

3. Denial of Service (DoS) Ransomware-grupper skapar olika former av oreda som stänger ner offrens offentliga webbplatser.

4. Trakasserier De cyberkriminella informerar kunder, affärspartners, anställda och media om att bolaget har hackats. 

Enligt Unit 42 är det sällsynt att man faller offer för alla fyra utpressningsmetoder. Dock kan de se att ransomware-grupper tar till fler och fler metoder när offren inte betalar efter kryptering och datastöld. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094