23948sdkhjf

Mycket positivt, men även varning för driftstopp

Nyligen presenterade Svensk Industriförening, SINF, en ovanligt dramatisk Underleverantörsbarometer för andra kvartalet 2021. Barometern visar på ljusa siffror, men också på materialbrist som kan leda till driftstopp.

Barometern visar på ett kvartal med markant uppågående siffror. Omsättningsförändringen har under andra kvartalet ökat med 63 procent sedan förra kvartalet, som även det visade starka siffror. 

Underleverantörerna ser positivt på kommande höst och hela 59 procent tror sig se en ökning av förväntad orderingång.
Barometern, under årets första kvartal, visade på att underleverantörerna har mycket att göra. Kvartalets rapport vittnar om att läget börjar jämna ut sig. 

- Kvartalssiffrorna visar på en markant uppgång hos underleverantörerna, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd Sinf. 

Trots ljusa siffror så är materialbristen ett stort orosmoln. Hela 75 procent av underleverantörerna uppger att de har drabbats av materialbrist. Materialbristen sträcker sig från plastmaterial, råvaror, stål, kontaktdon till halvledare. Materialbristen har lett till att många underleverantörer har haft stopp i produktionen, tappat försäljning och levererat för sent. 

- Försenade och inställda leveranser har varit ett problem under hela pandemin men vi ser under andra kvartalet även en ökning av inställda leveranser inom Sverige. Storbolagen har haft påverkan i sin produktion vilket utmanar underleverantörerna i flera led, säger Sanna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094