23948sdkhjf

Expansionen Obbola är nu halvvägs

Expansion Obbola, projektnamnet på 7,5-miljardersprojektet i massabruket utanför Umeå, tuffar på med oförminskad styrka trots Corona-restriktioner och hård konkurrens om resurserna från andra industriella miljardprojekt i Väster- och Norrbotten. Projektet går ut på att utöka driftsäkerheten och driftkapaciteten.

– Projektet går enligt plan både tids- och pengamässigt, säger Per Strand, projektdirektör för Expansion Obbola på SCA.

Utbyggnadprojektet syftar till att öka kapaciteten på kraftliner. Kapaciteten förväntas öka från dagens 450 000 till 725 000 ton liner årligen.

Obbola består av flera delprojekt, men det i särklass största rör en ny kraftlinermaskin. Den kommer enligt SCA bli världens största i sitt slag. I rådande stund är montaget av den fabrikshall där pappersmaskinen ska stå i full gång.  

Projektet startade på hösten 2019 och ska enligt tidplan vara i hamn 2023, vilket innebär att man nu är halvvägs.

Bakgrunden till projektet är den ökande efterfrågan på wellpapp, drivet av både en ökande e-handel, växande omvärldsbefolkning och större miljömedvetenhet. 

– Vi tror att denna strukturella förändring är här för att stanna och vår bedömning är att färre konsumenter kommer att återgå till traditionell butiks- och varuhusshopping när pandemin är över, säger Mats Nordlander, chef för affärsområdet Containerboard.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.079