23948sdkhjf

Vattenfalls största landbaserade vindkraftspark

Nu reser Vattenfall sina första verk på sin hittills största landbaserade vindkraftspark någonsin. Vattenfall samäger vindkraftsparken med Vestas och AIP Management.

Vindkraftsparken Blakliden och Fäbodberget i Åsele och Lycksele kommun, med sin 84 verk beräknas årligen producera 1,1 TWh el när den står klar, vilket motsvarar hushållsel till ungefär 220 000 svenska hushåll.

Vattenfall har under mitten av sommaren påbörjat resningen av de 84 verk som ska komma att bli Blakliden Fäbodberget vindkraftspark. Ett projekt som tagit lång tid att förverkliga och involverat många intressenter under processen.

Enligt Vindkraftcentrums undersökning har vindkraftsbygget i Blakliden Fäbodberget engagerat omkring 170 regionala företag och skapat cirka 300 årsanställningar i regionen. Intresset kring vindkraftsparken är stort.

Under kommande månader förväntas det komma till ytterligare 150-200 arbetspositioner i vindkraftsparken, där de får delta i arbetet med av transport och resning av vindkraftverken.

Att resa de första verken är en stor milstolpe för projektet. Vi har arbetat hårt för att komma hit och det är stort att se planerna ta form på plats, säger Sandra Grauers Nilsson, chef för landbaserad vindkraft på Vattenfall.

Under andra hälften av 2021 kommer vindkraftverken att installeras och börja producera el. Vindkraftparken blir ett viktigt tillskott till regionen för fossilfri elproduktion och bidrar till omställningen i samhället och industrin.

Med projekt som Blakliden Fäbodberget kan vi på ett handfast sätt möta det ökande behovet av fossilfri el som krävs för att klara energiomställningen av industri och samhälle. Det går helt i linje med Vattenfalls mål att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation, och det känns fantastiskt att vi samtidigt konkret kan bidra till ökad aktivitet i det lokala näringslivet, säger Sandra.

När vindkraftparken Blakliden Fäbodberget står klart blir den vattenfalls största landbaserade vindkraftspark någonsin och den sjunde parken som företaget bygger i Sverige.

Vattenfalls portölj består med den nya vindkraftparken av 1200 vindturbiner i drift. Den totala installerade kapaciteten landar på cirka 3,6 GW utspritt i fem länder.Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125