23948sdkhjf

Sexsiffrig skadeavgift för underhållsarbete

Eksjö Energi ville bli klara med underhållsarbetet på en fjärrvärmepanna innan hösten. Därför gick de vidare med en upphandling trots att den vara överklagad. Konkurrensverket begär nu 220 000 kronor i upphandlingsböter.

Kommunägda Eksjö Energi anmälde sig själva till Konkurrensverket efter att styrelsen i juli förra året beslöt att bolaget skulle ge uppdraget på att utföra underhållsarbeten på avfallspannan till ett företag, trots att upphandlingen var överklagad och förvaltningsrätten ännu inte hade kommit med något beslut. Vid prövning av en upphandling så gäller så kallad avtalsspärr, som innebär att den upphandlande myndigheten ska avvakta domstolens besked.

Eksjö Energi hade informerat flera företag om uppdraget och fick in tre anbud. Det var ett av de företag som inte fick uppdraget som valde att överklaga.

Avfallspannan som behövde underhåll står för 75 procent av fjärrvärmeproduktionen. För att värmeproduktionen ska fungera under höst och vinter krävs det att underhållsarbetet görs under sommaren. Av den anledningen valde Styrelsen att gå vidare med upphandlingen trots att de inte hade fått något beslut från domstolen.  

Två dagar efter styrelsebeslutet valde Eksjö Energi att göra en självanmälan till Konkurrensverket där de meddelade att de brutit mot avtalsspärren. 

Det konkurrensverket väljer att slå ner på är att upphandlingen inte annonserades på korrekt sätt och därför är en otillåten direktupphandling. Eksjö Energi informerade visserligen flera föredrag om uppdraget, men upphandlingen annonserades inte offentligt trots att värdet på kontraktet låg över direktupphandlingsgränsen. Konkurrensverket anser därför att Eksjö Energi ska betala 220 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Konkurrensverket anser att Eksjö Energi hade god tid på sig att planera inför underhållsarbete, då arbetet på pannan görs varje år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063