23948sdkhjf

Överträffat sina elproduktionsmål i fårhagen

När Örebro Läns största markförlagda solpark Solhagen fyller ett år den 16 juni är det med flaggan i topp. Solhagen har nämligen överträffat sina produktionsmål.

Drygt en månad efter att Solhagen hade börjat byggats kunde solparken producera el.  Linde energi ser nu tillbaka på ett lyckat år. 

- I efterhand kan det tyckas blygsamt, men vi räknade med att producera ungefär 450 000 kilowattimmar per år i Solhagen. När vi redan en vecka innan årsdagen passerade den magiska gränsen 500 000 kilowattimmar fick vi nästan nypa oss i armen, hälsar Peter Ström, chef Elproduktion på Linde energi.

Det unika med solparken är att den har byggts i en befintlig fårhage utan att inkräkta på åkermarken och att fåren kan beta under solpanelerna. Linde energi har under året fått två priser - årets nytänkande solcellshjälte och ett hedersomnämnande i Solenergipriset.

- Vi har lyckats hitta en lösning där vi kan kombinera lokal och hållbar elproduktion med djurhållning. Fåren och solpanelerna lever liksom i symbios. Man kan säga att solpanelerna flyttat in hos fåren och att de båda mår bra av relationen, säger Peter Ström.

Linde energi har under hela projektet, från planeringsstadie till genomförande, haft ambitionen att den el som produceras i Solhagen ska vara tillgänglig för alla kunder. Därför blev lösningen att kunderna kan abonnera på solpaneler. Idag är sju av tio solpaneler abonnerade av Linde energis kunder.

- Tidigare har endast den som ägt en fastighet med möjlighet att installera en solanläggning på sitt tak kunnat satsa på solel. Nu har vi öppnat dörren för en helt ny lösning, som gör det möjligt för alla att satsa på solen som energikälla, menar Joakim Johansson, affärsområdeschef El på Linde energi.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078